In de media

Artikel RainbowAmbassadors in Antwerp Pride Magazine 2024.
Klik op afbeelding voor vergroting.
Çavaria nodigde Marc Daems uit voor een verkiezingsspotje en een woordje meer uitleg over de RainbowAmbassadors.
Çavaria a invité Marc Daems pour un coup de projecteur sur les élections et un mot de plus sur les RainbowAmbassadors.
Klik op de afbeelding (+teken) voor vergroting.
gent-01

 

 

Tijdschift Vlaamse Ouderenraad , oktober 2023.

actueel-244-web-1-2-27-724x1024

 

Artikel verschenen in ‘dichtbij’, magazine voor medewerkers van Broeders van Liefde.

Simon0001

 

Interview ‘De Nieuwe Hasselaar’

interv.De-Nieuwe-Hasselaar
Kazerne Dossin, tijdelijke expo: Homo’s en lesbiennes in nazi-Europa

Het lot van homo’s en lesbiennes tijdens de Tweede Wereldoorlog werd lange tijd miskend. De overgrote meerderheid van de bevolking was niet op de hoogte. De tentoonstelling brengt hun precaire situatie aan het licht in België en buurlanden Duitsland, Frankrijk en Nederland.

Pas sinds enkele tientallen jaren verschijnen belangrijke historische studies die meer inzicht geven in de onderdrukking van homo’s en lesbiennes tijdens de Tweede Wereldoorlog.  In 2001 gaf een toespraak van premier Lionel Jospin in Frankrijk de aanzet voor een officiële erkenning van de deportatie van homo’s en lesbiennes.

Op basis van een waaier aan documenten – de meeste werden in België nooit eerder getoond – gaat deze expo op zoek naar antwoorden. De expo plaatst de vervolging van homoseksuele mannen en vrouwen tijdens het naziregime in een ruim geografisch kader – al staat de toestand in België, Duitsland, Frankrijk en Nederland centraal – en belicht deze onderdrukking over een langere periode.

Homo’s en lesbiennes kenden uiteenlopende lotsbestemmingen. Sommigen kozen voor een leven in ballingschap, anderen leidden een dubbelleven. In Duitsland werden door het regime bijna 100.000 homoseksuelen geregistreerd, van wie 50.000 een veroordeling opliepen. Tussen 5.000 en 15.000 homoseksuelen belandden in een concentratiekamp, waar het merendeel om het leven kwam. Hun lot verschilde echter aanzienlijk van kamp tot kamp en naargelang de datum van hun opsluiting. Lesbiennes bleven op juridisch vlak buiten schot, behalve in bepaalde regio’s. Zo werden in Oostenrijk een aantal lesbiennes als ‘asocialen’ of ‘communisten’ gedeporteerd.

De tentoonstelling begint met een overzicht van de eerste homobewegingen van eind 19e eeuw tot de jaren 30 en belicht daarna de vervolging van homo’s en lesbiennes, voornamelijk onder het naziregime. Ze schetst een beeld van de onderdrukking in verschillende Europese landen. De expo eindigt met de evolutie die de herdenking en erkenning van slachtoffers doormaakte vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog tot nu.

RainbowAmbassadors bezocht op 19 juni 2023 deze Expo.

 

IMG-20230204-WA0000

VRT:  ‘Durf Te Vragen’ over lesbische vrouwen. Siska Schoeters praat met RainbowAmbassadors Maggy en Bea om te praten over hun ervaringen.
Bekijk het filmpje via deze link.

‘Een kleurrijke regenboog van Brusselse ouderen’, artikel in BOp-Magazine – Brussels Ouderenplatform. Klik op de afbeelding voor het ISSUU mazine
(Let op: opening magazine duurt even….)

RainbowAmbassador Hilde De Greef: 'LGBTQIA+-ouderen worden vaak vergeten'
artikel van BRUZZ
Mike Mayné & Hilde De Greef. Een tandem als steun en toeverlaat voor de LGTBQIA+-gemeenschap.
Scroll naar boven