Wordt RainbowAmbassador

De belangrijkste personen in onze werking zijn onze Ambassadors;  zij nemen het voortouw om in hun directe omgeving aandacht voor seksuele diversiteit op de agenda te zetten of te vergroten. Hij, zij, vervullen een essentiële rol in de organisatie om het klimaat en de cultuur waarvan  LGBTQI+ senior zijn of haar zorg krijgt, te veranderen. De belangrijkste vaardigheden van de personen zijn: het ondersteunen van innovatieve projecten, affiniteit hebben met de doelgroep en een sensitieve houding tonen ten opzichte van de doelgroep.

Gesprek van Roger met Simon

Roger: Hoe heb je de RainbowAmbassadors leren kennen?
Simon: Heel toevallig. Op een activiteit in een dienstencentrum in Hoboken. Ik had daarvan een aankondiging gezien in het krantje van het dienstencentrum. Er ging daar een lezing door met de titel: ‘Thuis in eigen lijf’. Daar is een transman zijn verhaal komen vertellen. Dat bleek Samuel (De Schepper) te zijn. Maggy was door ook. Ikzelf was toen nog heel erg zoekend, dus ging ik er naartoe. Ik geraakte achteraf met Maggy aan de praat en na afloop gaf die mij haar kaartje. Daar zag ik dan RainbowAmbassadors opstaan. Ik had daar natuurlijk nog nooit van gehoord.

Roger: Wat heeft je dan aangezet om mee te gaan werken? Wat was/is jouw motivatie?
Simon: Ik vond dat heel bijzonder dat er een vereniging was die zich specifiek op LGBTQ-ouderen richtte, want eigenlijk zijn de meeste verenigingen toch vooral op jongeren gericht voor ontmoetingen en feestjes en dan duikt daar ineens een vereniging op die echt voor ouderen bezig is. Dat viel wel op en ik werk zelf met senioren in de geestelijke gezondheidszorg. Ik had dus al wel in de praktijk gezien waarmee die mensen, die LGBTQ-mensen daar, met welke moeilijkheden die te kampen kunnen krijgen in zo’n zorginstelling.

Roger: Had je dat al aan den lijve ondervonden in het centrum of in het ziekenhuis waar je werkt? Had je daar al mee te maken gehad?
Simon: Ja, het is in een ziekenhuis voor geestelijke gezondheidszorg. Daar zijn al homo’s, lesbiennes en al eens een transman gepasseerd en af en toe merk je dan op dat er voor die mensen drempels waren om in die groep mee te draaien.

Roger: En dat heeft je uiteindelijk aangezet om mee te gaan werken aan de RainbowAmbassadors?
Simon: Ja. Ik had al wel opgemerkt dat de meeste RainbowAmbassadors iets ouder waren, maar ik dacht: ‘ik moet niet tot mijn zeventigste wachten, want…’ Nu sta ik nog in de praktijk. Ik zie hier op de werkvloer wat er misgaat, waar er nood aan is. Dat kan dus best wel nuttig zijn, denk ik.

Roger: En valt de samenwerking mee?
Simon: Ja, heel goed.

Roger: Zou je nog graag dingen zien veranderen bij de RainbowAmbassadors?
Simon: Goh, ik ben eigenlijk nog te veel op verkenning in de hele werking. Ik heb nog niet alle activiteiten gezien. Ik moet mij daar nog een beeld van vormen. Ik zie dat er heel diverse dingen zijn en ik wil die ook allemaal eens meemaken.

Roger: Heb je tips om andere mensen te motiveren om met ons mee te werken als vrijwilliger?
Simon: Ja, als iemand zich aangetrokken voelt om voor deze doelgroep te werken en al zeker als je ervaring hebt om te werken met senioren. Er zijn heel diverse activiteiten bij de RainbowAmbassadors en iedereen is wel ergens goed in. Je kan dus zoeken naar activiteiten die het best bij je passen en daarin meedraaien.

Bedankt Simon.

21 november 2022

Andere belangrijke kenmerken van Rainbow Ambassadors kunnen zijn:

Voel je je geroepen om mee te werken neem dan zeker contact op met ons voor meer informatie.

Scroll naar boven