Ons aanbod

Fototentoonstelling

Tentoonstelling “Eén in diversiteit, zo zijn wij. “

Is een reizende tentoonstelling bestaande uit 10 mooie grote portretten van LGBTQI+ senioren en of familie.

Deze tentoonstelling kan gehuurd worden om een tijdje in een centrum hangen. Bij elk portret hoort er steeds een begeleidende tekst.

Film voorstelling

Senioren kunnen op een laagdrempelige manier kennis maken met homoseksualiteit. Wij kunnen verschillende films aanbieden. Na de film maken onze vrijwilligers tijd voor een nabespreking. De films kunnen ook uitgeleend worden om nadien herbekeken te worden.

Filmfragmenten met discussie 

Aan de hand van verschillende filmfragmenten worden situaties voorgesteld. Deze situatie worden besproken en bediscussieerd.

L-Tour voor minder mobiele senioren door centrum Brussel

Via een L-tour tonen we hun de belangrijke plaatsen  die in hun jongere jaren belangrijk waren.

We tonen hun de evolutie die de gemeenschap de laatste jaren onderging. We tonen hun de ontmoetingsplaatsen waar ze vandaag hopelijk terug terecht kunnen. Dit allemaal als doel om de eenzaamheid te bestrijden en sociale acceptatie van de LGBTQI+ senioren in de zorg te bevorderen (sociale acceptatie seksuele diversiteit). 

Voorleesmomenten met korte aangrijpende verhalen

Verhalen vertellen is een aantrekkelijk en effectief middel om communicatie op gang te brengen. Een aantrekkelijke manier om het over genderdiversiteit te hebben.

Spelnamiddag

Gezelschapspel: MEMO

Memo wordt gespeeld met verschillende personen in kleine groepjes. Elk om beurt draait twee kaartjes om. Als de afbeelding op beide kaartjes gelijk is dan legt hij/zij de situatie uit op de kaartjes en kan erover gediscussieerd worden.

Wordt gespeeld met groepjes van max. 6 personen.

 

Gezelschapspel: KWARTET

Kwartet is een kaartspel waarin getracht moet worden zo veel mogelijk kwartetten (vier bij elkaar horende kaarten) te verzamelen. Een kwartetspel bestaat dan ook uit een veelvoud van vier kaarten (kwartetten). De kaarten behandelen één thema dat is uitgesplitst in steeds vier bij elkaar horende thema’s. Dat thema kan bijvoorbeeld “verworven rechten” zijn. Op elke kaart staat vermeld wat de andere kaarten van dat kwartet zijn. Dus op de kaart “verworven rechten” van het hierboven als voorbeeld genoemde spel staat vermeld dat de drie andere verworven rechten,  het homohuwelijk,  de adoptie, en de transwet  zijn. Dit is belangrijke informatie voor de spelers. Daardoor is het belangrijk dat de spelers kunnen lezen. Het spel kan gespeeld worden in kleine groepjes of in grote groep gevolg met discussie over de thema’s

Seks ganzenbord voor senioren

Lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender of intersekse-ouderen (LHBTI oftewel regenboog-ouderen) zijn meestal niet open over hun geaardheid. Vroeger was dit noodgedwongen omdat ‘anders zijn’ dan heteroseksueel verboden was. Schaamte komt nu nog veel voor onder de regenboog-ouderen. Soms gaan deze ouderen als ze aangewezen zijn op zorg, opnieuw de kast in. Regenboog-ouderen willen (net als anderen) zorg, ondersteuning of begeleiding in een veilige sfeer, met respect voor hun leefstijl en identiteit.

 

Praatgroepen

Met praatgroepen bieden wij de senioren de mogelijkheid ervaringen te delen met lotgenoten en zo van elkaar te leren.

Levensverhalen

Samen met de senior gaan we in gesprek over zijn of haar levensverhaal.

Informatiesessies

Informatie sessies over LGBTQI+ onderwerpen.

Tips & tricks voor een beter leefklimaat in een zorgcentrum.

Scroll to Top