Overzicht activiteiten 2018

Trots  op ‘onze’ ambassadeur Sam, die meewerkte aan de nieuwe sensibiliseringscampagne “M/V/X?En dan?”. Een initiatief van de Vlaamse Overheid dat wij enkel maar kunnen toejuichen.

Nog te dikwijls krijgen transgenders te maken met vooroordelen en negatieve reacties.Daarom, éérst begrijpen alvorens een oordeel te vellen.
Wie klikt op het online filmpje komt terecht op de website http://mvxendan.be (klikken op de titel om filmpje te zien)
Met Samuel De Schepper15 november: FIETSTOCHT langs diverse dienstencentra en woonzorgcentra in Antwerpen.

Onder een milde herfstzon fietsten de Regenboogambassadeurs & sympathisanten langs diverse woonzorgcentra & dienstencentra in regio Antwerpen. Onze vrijwilligers brachten bij de respectievelijke directies roze ouderenzorg onder de aandacht en bezorgden een informatiepakket.
Overal werden we warm onthaald en er was veel belangstelling voor ons vormingsaanbod. Adressen werden uitgewisseld om gemaakte afspraken te concretiseren.
Dit initiatief was een voltreffer, de respons en actieradius groot! Met dank aan Esther en Cille voor het puike werk.
Dank ook aan Atthis, Pimpernel, Genderflux, WIJ, Cavaria en het Roze Huis Antwerpen.

Enkele sfeerbeelden:

       .

We organiseerden deze fietstocht in het kader van de L-Week samen met andere organisaties en ook in aanloop van de jaarlijkse ouderenweek. Dit werkte zeker mobiliserend.  We leerden nieuwe mensen kennen die zich willen engageren voor holebi- en transgenderouderen. Ieder van ons leerde heel wat uit de gesprekken die  met directies/animatoren van deze centra. We leerden hen onze vereniging en ons aanbod kennen en gaven een informatiepakket af. De organisatie van de fietstocht was prima: met een mooi routeplan met foto’s voor iedereen en een afspraak voor onze picknick. Er was een heel goede sfeer de ganse dag en enkele nieuwe mensen schreven zich in als regenboogambassadeur. Duidelijk voor herhaling vatbaar.

20 oktober : EERSTE TEAMDAG

Eerste teamdag voor onze vrijwilligers in het Stadsmagazijn, hartje Antwerpen.
Een uitgelezen moment om onze nieuwe ambassadeurs beter te leren kennen en een terugblik te werpen op wat goed was en wat béter kan.
We begonnen de dag met een kennismakingsronde.
Samuel De Schepper, auteur van “ Aan de achterkant was alles in orde” bracht een pakkende getuigenis over zijn transitie van vrouw naar man. Voor onze vrijwilligers die vormingen geven een bijzonder leerzaam moment.
Via een rollenspel probeerden we vervolgens de weerbaarheid van onze mensen te verstevigen. Het is niet altijd evident om LHBT-ouderenzorg bespreekbaar te maken in woonzorgcentra.
Het was een mooie, warme en deugddoende teamdag. Dank aan jullie allemaal!
Foto’s: Cc

13 oktober : LEUVEN – L-DAY

L-Pride en workshop 

En toen was er de eerste workshop van de Regenboogambassadeurs op een L-Dag. Coördinator Maggy Doumen vertelde over het ontstaan en de doelstellingen van onze vereniging.

Lieslot Mahieu, directeur Ouderenzorg, gaf een gesmaakte uiteenzetting over de problemen voor LHBT-ouderen om de stap naar een woonzorgcentrum te zetten en het taboe rond “lichamelijkheid”. Zij slaagde er in het publiek in de ban te houden, deelnemers vertelden persoonlijke verhalen en wisselden onderling ervaringen uit.
Verhalenvertelster Rien Van Meensel bracht met verve verhalen die mooi aansloten bij ons thema.

25 september : KLASBEZOEK IN HET ROZE HUIS.

Cille en Brigitte ontvingen in het Roze Huis Antwerpen 15 leerlingen van USPW Mol met hun leerkracht diversiteit. Deze studenten volgen volwassenenonderwijs en werken in woonzorgcentra.
Ze stelden er onze vereniging voor, vertoonden de film “Dus ik zweeg”. De groep was zeer betrokken, er kwamen veel vragen en verschillende denkpistes rond ons thema werden uitgespit.
Citaat Cille en Brigitte: “ het doet deugd te weten dat er zo’n toffe mensen binnenkort gaan instaan voor de opvang van heel wat senioren”.
Foto: Bs en Cb. Originele tekst Bs.

26 september :

Gedurende de zomermaanden hebben wij ons netwerk verstevigd en zijn de eerste concrete stappen voor uitbreiding richting Vlaanderen gezet. U verneemt er ongetwijfeld méér over komende maanden.
Voor de eerste keer publiceren wij ook de lijst met namen van ons steuncomité.

Elk van deze personaliteiten geeft mee draagkracht en input aan onze vereniging, een opsteker voor al onze vrijwilligers. Deze lijst is natuurlijk een voorlopige versie, aanvullingen worden voortaan regelmatig online gezet.


In chronologische volgorde:

Aerts Yves: coördinator Cavaria
Beels Jinnih: lijsttrekker SP.A Antwerpen
Convents Ria: advocate
De Backer Philippe: staatssecretaris federale regering, Open VLD.
De Man Chille: voormalig voorzitter Belgian Pride.
De Sutter Petra: Senator & MP Council of Europe. Groen
Van de Putte Eveline: trainer, auteur o.m ‘Stormachtig stil’ en ‘ Nieuwe Namen’.
Hesters Bart: Mr Gay Belgium 2018
Hintjens Anke: zangeres en vroegere woordvoerster en lobbyiste Holebifederatie 1996-2003
Mertens Peter: voorzitter PVDA
Meulenbelt Anja: auteur van o.a ‘De schaamte voorbij’ en ‘Het verschil’.
Meyntjens Mips: loopbaancoach
Motmans Joz: coördinator Transgender Infopunt
Sommers Elaine: European Forum of LGBTI Christian Groups.
Van Besien Wouter: Vlaams parlementslid Groen
Van Ryckeghem Mayo: holebipionierster, auteur van o.m “Thuiskomen”.
Van Tongerloo Corinne: transgenderpionierster, auteur “Casablanca voorbij”.

30 september : 

WIJ en de Regenboogambassadeurs sloegen  de handen in elkaar voor de “Race of the Cure”  in Antwerpen.
Elke inspanning, hoe klein ook, draagt bij in de wereldwijde strijd tegen borstkanker!

6 september :

Cille en Rit waren de regenboogambassadeurs van dienst op dit vormingsmoment in Mechelen. We waren er uitgenodigd door dienstencentrum Den Deigem en de plaatselijke Okra afdeling. De interactie tussen de 30-tal aanwezigen en de ambassadeurs was goed en verrijkend voor beide partijen.
Foto: B.A

18 augustus :

Tweede vormingsmoment voor aspirant Regenboogambassadeurs. Lesgevers van dienst waren Rit en Patrick.
Mooie anekdote van Kristel. Zij vertelde hoe ze de Regenboogambassadeurs op het spoor kwam via ons visitekaartje in de Zizo van juli-sept. Of hoe een dubbeltje rollen kan!
De contouren voor een inplanting van ons netwerk buiten Antwerpen is definitief ingezet.
Foto’s: Cc

zaterdag 11 augustus 2018:        ANTWERP PRIDE

Afbeelding kan het volgende bevatten: 9 mensen, inclusief Liliane Jongen en Rit Peeters, lachende mensen, staande mensen, lucht en buiten

Wij namen voor de eerste keer in ons bestaan, als vereniging, deel aan de Antwerp Pride Parade. Meer dan 60 delegaties waren van de partij.
Dank aan ieder van jullie om dit verhaal samen te schrijven!
De regenboogambassadeurs staan definitief op de kaart in regio Antwerpen. Vlaanderen wenkt…

10 augustus : Een panel van experten en de kopstukken van de Antwerpse politieke scène gingen in debat over identiteit versus lokaal diversiteitsbeleid. 
De regenboogambassadeurs lieten zich niet onbetuigd en grepen de kans enkele pertinente vragen aangaande LHBTQI-ouderenzorg voor te leggen.

29-30 juni 2018: TGEU (Europees transgender) congres in de Singel Antwerpen: Regenboogambassadeurs aanwezig met stand.

29 mei 2018: ELS MESSELIS,  gerontoloog en auteur presenteert haar nieuw boek: GENDERIDENTITEIT EN SEKSUELE DIVERSITEIT IN DE OUDERENZORG met toolkit , uitg. Garant.

26 mei 2018: eerste introductiebijeenkomst voor nieuwe regenboogambassadeurs.

Telkens we 5 of meer nieuwe kandidaten hebben die regenboogambassadeur willen worden, organiseren we een bijeenkomst met de nodige inlichtingen over wat deze opdracht als vrijwilliger inhoudt. Een dikke proficiat voor de nieuwe ambassadeurs die volgende maanden meerdere instellingen gaan opzoeken en hen gaan vragen om de Zizo en ander materiaal bij het onthaal te leggen. Zij vragen tegelijk aan de directie om in hun planning dit jaar een of meer activiteiten samen met ons te plannen.

24 mei 2018: Aanwezig bij boekpresentatie Nieuwe Namen in Rotterdam.

Samen met transgenderpionier Corinne Van Tongerloo aanwezig bij boekpresentatie NIEUWE NAMEN van Eveline Van de Putte. Corinne is een van de transgender ouderen uit het nieuwe boek van Eveline. Zeker en vast het lezen waard. Aan het einde overhandigden we een mooi boeket bloemen aan de gewaardeerde schrijfster.

22 mei 2018: Studenten Zorgkunde CVO Antwerpen bezoeken het Roze Huis.

Als regenboogambassadeurs ontvangen we altijd zeer graag studenten zorgkunde, die dikwijls heel leergierig zijn en openstaan voor info omtrent diversiteit in de zorgcentra.

Rit en Mark zorgden voor een goede en interactieve info-bijeenkomst. Het waren volwassen studenten, een kleine maar diverse groep , zowel qua leeftijd herkomst als religie . Knap dat er ook vragen gesteld werden die niet evident zijn in hun gemeenschap , cultuur , zoals die door dames  afkomstig uit Suriname  en uit Congo Veel respect wederzijds.

17 mei 2018: IDAHOT – dag tegen homo- en transfobie.

Infobijeenkomsten wzc en dagcentrum Mater Dei Heikruis

Waar konden we beter onthaald worden dan in het woonzorg- en dagcentrum Mater Dei in Heikruis (tegen Halle). Om acties te ondernemen tegen homo- en transfobie nodigden ze onze Regenboogambassadeurs uit om met bewoners en bezoekers van gedachten te wisselen. Voor ons de eerste keer dat we met vlag en wimpel werden binnengehaald. En met zeer grote belangstelling van een overvol zaaltje van bewoners. “De zoon van mijn broer is homo. Hij woont samen met zijn vriend en ze stellen het heel goed”. Zo zette een van de bewoners de toon. Enkele bewoners bleken zeer goed op de hoogte zijn. En zoals dikwijls kreeg het moedig getuigenis van transvrouw Brigitte tot 3x toe applaus. Een dikke pluim voor de oprichters van deze dag.

Ouder nieuws:

Verslag van infosessie in het dienstencentrum (DC)  Ten Gaarde in Berchem op 13 februari 2018:

“we waren met zijn drieën van de werkgroep Janus – Cille, Mark en Britt.  De vorming in ten Gaarde was zeker geslaagd. 20 ouderen, die heel open waren, veel vragen stelden , en niet wensten te stoppen. Er is ongelooflijk veel aan bod gekomen. Wat is het recept, wat zijn de ingrediënten.

  1. De verantwoordelijke van het centrum die onze werking goed kende. Ze gaf zelf een inleiding en stelde ons voor.
  2. De animatieverantwoordelijke, die de laatste 2 dagen nog iedereen aangesproken had, de mensen persoonlijk ontvangen, de laatste opgebeld. Ook zij kende het Roze Huis, was vroeger al eens met bewoners naar het Roze Huis gekomen, o.m. naar een theaterstuk. Zij heeft onmiddellijk onze apparatuur geïnstalleerd, maar hadden spijtig genoeg wel geen micro.

We toonde onze mooie documentaire “Dus, ik zweeg”, met boeiende getuigenissen.

De vragen kwamen en ieder heeft persoonlijk geantwoord, zodat er meer en meer vragen kwamen, en er heel veel aan bod kwam. Ieder kon zijn ding zeggen, er werd helemaal niet geoordeeld.”

Donderdag 22 maart:

Het St. Augustinusinstituut van Bree stuurt ieder jaar haar 7de jaar thuis -en bejaardenzorg/zorgkundige voor een infosessie naar het Roze Huis in Antwerpen. Ze doen een 3daagse in Antwerpen, waarbij ze meerdere organisaties bezoeken, de diversiteit opsnuiven, etc.

Voor ons is dat telkens een zeer aangenaam bezoek. Leerkrachten en studenten hebben een goede band met elkaar – het onderwerp is telkens goed voorbereid – aan interactiviteit tijdens de infosessie is er geen gebrek. Kortom: altijd geven dergelijke bezoeken ons een heel positief gevoel. De jonge generatie zal het waarmaken en een maatschappij uitbouwen waar het goed is om leven. Dat willen zij en wij inderdaad allemaal.

Elk jaar opnieuw een blij weerzien met de jongeren van St Augustinus uit Bree. Het was een fijne vorming. Mark, Rit  en Britt.

Maandag 26 maart:

we gingen graag in op de uitnodiging voor een werkbezoek vanuit de 50+roze ambassadeurs van Zeeland met Eveline Van de Putte als regio coördinator. We werden er zeer goed ontvangen en zagen hoe hun organisatie werd opgebouwd. 50+ Roze ambassadeurs staan open voor alle sympathisanten van het roze gedachtengoed, dus zowel voor holebi’s, transgenders als voor heteromensen. Ze mikken in hun organisatiewerk in de eerste plaats op de koepels van verenigingen, kerken .. om te zien of zij kunnen samenwerken. Als dat niet lukt, dan spreken ze mensen op de lagere of plaatselijke echelons aan. Ze profiteerden van de voorstelling van het boek Stormachtig Stil van Eveline Van de Putte om via de plaatselijke pers hun activiteit voor te stellen, en daar gingen meerdere mensen op in. Ze organiseren geregeld toffe wandelingen, die hen toelaten meerdere nieuwe mensen te leren kennen, die hun organisatie kunnen versterken.

We nodigden hen graag uit om een tegenbezoek te brengen aan Antwerpen waar ze door onze Regenboogambassadeurs wat graag zullen ontvangen worden en rondgeleid. Binnenkort meer nieuws hierover.

Dinsdag 3 april – vrijdag 13 april:

Dienstencentrum Groen-Zuid in Hoboken. Fototentoonstelling ‘Liefde is altijd goed’ en infobijeenkomst met vertoning reportage “Dus ik zweeg”. Aanwezigen waren zeer actief in het stellen van vragen en bespreken van meerdere onderwerpen. Tentoonstelling werd druk bezocht door bezoekers van het centrum.

Donderdag 19 april – Gent: 

Tachtig tinten. Genderidentiteit en seksuele diversiteit in woonzorgcentra.

Op 19 januari 2018 vond de eerste ‘80 tinten’ studiedag plaats over genderidentiteit en seksuele diversiteit in woonzorgcentra. Om practisch aan de slag te gaan met het holebi- en transgenderthema werd de “80tinten”prijs gelanceerd. Daarbij kregen zes woonzorgcentra begeleiding op maat van KliQ vzw.

Op 19 april 2018 vond een tweede studievoormiddag plaats waarop ‘goede praktijken’ uit deze trajecten werden voorgesteld.

Van links naar rechts: spreeksters  Eveline Van de Putte, Lieslot Mahieu en Petra De Sutter

Van links naar rechts: Eveline Van de Putte en Petra De Sutter.

Prof. Dr. Petra De Sutter gaf de inleiding en tekende zeer duidelijk de stand van zaken ook  binnen de brede holebi- en transbeweging: “slechts 5 van de 125 verenigingen werken met en rond het thema  holebi- en transgenderouderen. Er is dus veel werk aan de winkel”. Zij sprak over de naar schatting 200.000 oudere holebi- en transgenders die dikwijls nog gebukt gaan onder allerlei taboe’s en die hun draai meestal niet vinden in woonzorgcentra…

Daarna sprak Lieslot Mahieu, Directeur ouderenzorg OCMW Tienen. Uit haar onderzoek legde zij 4 stellingen voor inzake seksualiteit en seksuele expressie in woonzorgcentra waarop zij  holebi- en transgender ouderen had bevraagd.

Haar conclusie was: • Seksualiteit is nog steeds een taboe in woonzorgcentra. • LGBT-ouderen hebben angst om de stap te moeten zetten naar de residentiële ouderenzorg. • LGBT-ouderen vragen erkenning van hun specifieke noden en bezorgdheden. • LGBT-ouderen willen zelf het type instelling kunnen kiezen waar ze naartoe gaan.

Tenslotte sprak Eveline Van de Putte:  ze bracht heel wat van haar persoonlijke ervaringen naar voor als schrijfster van het boek Stormachtig Stil, levensverhalen van Roze Ouderen en als voorsmaakje op het boek dat binnenkort verschijnt: Nieuwe Namen, levensverhalen van transgender ouderen. Ze las enkele mooie fragmenten voor.

Iedereen was ten zeerste geboeid door deze klare, heldere uiteenzettingen, gevolgd door verhalen hoe 5 centra, begeleid door de vzw KLiQ, stappen vooruit zetten in de opbouw van holebi- en transgendervriendelijke woonzorgcentra. Een dikke proficiat voor dit prachtig initiatief en deze zeer interessante reacties vanuit de verschillende woonzorgcentra (Amphora, Heiveld, Mater Dei, Stil Geluk, Ter Leenen en Zorgbedrijf Antwerpen.)

Zie ook website: https://www.zorg-en-gezondheid.be/studiedagen-tachtig-tinten.

REGENBOOGAMBASSADEURS: eerste geslaagd optreden.

We waren met zijn vijven (Cille, Patrick, Rit, Chantal, Maggy), al vroeg in de weer om met onze mooie L-banner, onze flyers en een deeltje van onze fototentoonstelling de aanwezigen van het symposium op te wachten, aan te spreken en nieuwe ambassadeurs te werven.

Tijdens het debat in de zaal kregen we de gelegenheid om eveneens te melden dat wij als Regenboogambassadeurs al jaren woonzorgcentra, dienstencentra en seniorenverenigingen bezoeken en eveneens studenten zorgkunde, verpleegkunde ontvangen in het Roze Huis om hen met de tools die wijzelf maakten en hebben te steunen in het holebi- en transgendervriendelijk maken van hun instelling, school etc.. En we kregen onverwachte steun van een van de kandidaten bij de Mr. Gay-verkiezing dit jaar nl. Bart Hesters die eveneens volgend filmpje postte op facebook:

Zaterdag 21 april: 

Enkele van onze regenboogambassadeurs tekenden present op een roze voorjaars wandeling en maakten kennis met de mooie duinen en strand van Burgh-Haamstede. Dit op initiatief van de 50+Roze ambassadeurs van Zeeland.

Tevens een goed moment om te netwerken met onze Zeeuwse collega’s: Ditty Smit van Damme, Lammert Veenhuizen, Friedhelm Lamper, Eveline Van de Putte, Robert Lamper-Schroevers. Vlaamse regenboogambassadeurs op deze wandeling waren Rit en Chantal.

In het najaar verwachten wij onze Zeeuwse collega’s voor een tegenbezoek!

Scroll naar boven