13 juni 2022: Studienamiddag in Brussels Parlement

1. Ouderenverenigingen en politici bespreken hoe Brussel een “seniorvriendelijke stad” kan worden
Verschillende ouderenverenigingen hebben vandaag op uitnodiging van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) in Brussel overleg gehad over de ‘seniorvriendelijkheid’ van de stad. Dat gebeurde op initiatief van de voorzitter van de Raad van de VGC, Fouad Ahidar (Vooruit). Bedoeling is om de pijnpunten voor senioren bloot te leggen en de leefbaarheid van Brussel voor mensen van alle leeftijden te verbeteren.

Fouad Ahidar ging, samen met de ouderenverenigingen BOp, FeDOS, OKRA, VIEF en S-Plus, in gesprek met enkele Brusselse parlementsleden. Volgens Ahidar wordt de stem van de ouderen te weinig gehoord, hij wil hun problemen in de in de schijnwerpers zetten.

De vergaderingen gingen van start in het Brussels parlement. De discussies starten met enkele getuigenissen van senioren over drempels die het leven in Brussel bemoeilijken, zoals het gebrek aan toegankelijke mobiliteit, eenzaamheid, veiligheid op straat en het gebrek aan kennis over seksuele identiteit bij senioren.

2. Voetpaden en liften
Professor Christel Geerts (VUB) kwam spreken over ‘leeftijdsvriendelijke steden’. Daarmee bedoelt ze zaken als goed aangelegde voetpaden en functionerende liften in metrostations, wat voor senioren een wereld van verschil maakt. ‘Dit is een vooruitgang voor iedereen en niet enkel voor ouderen’, aldus Gerard Oosterwijk (one.brussels-Vooruit).

“Een leeftijdsvriendelijke stad houdt rekening met iedereen, ook met ouderen. Meer nog… het is een stad die ouderen stimuleert om deel te nemen aan het maatschappelijke leven,” zegt Ronald Vrydag, directeur van het Brussels Ouderenplatform (BOp).

De bijeenkomst eindigde met een gesprek over respect en sociale inclusie tussen VGC-collegeleden Pascal Smet (one.brussels-Vooruit) en Elke Van den Brandt (Groen), en de aanwezige senioren. “Ik hoop dat we hun stem luider laten klinken en dat er gerichte ingrepen komen die de stad meer leefbaar, zorgzaam en plezant maken voor alle leeftijden,” zegt Fouad Ahidar, voorzitter van de Raad van de VGC.

Na de zomer zullen de parlementsleden nog samenkomen met verschillende senioren om de dialoog verder te zetten en trachten van Brussel een ‘leeftijdsvriendelijke stad’ te maken.

Scroll naar boven