2. FILMS, DOCUMENTAIRES EN FILMFRAGMENTEN

Films en/of filmfragmenten kunnen we vertonen hetzij met nabespreking, hetzij als illustratie tijdens infosessie. Senioren kunnen op een laagdrempelige manier kennis maken met homoseksualiteit. Er is een keuze uit verschillende films, ideaal voor een ouder doelpubliek. Na de film maken onze vrijwilligers, tevens ervaringsdeskundigen tijd voor een uitgebreide nabespreking waarbij iedereen vragen kan stellen.

 

IF THESE WALLS COULD TALK – II:  De film, gemaakt als miniserie, bestaat uit drie delen die alle over liefde tussen vrouwen gaan. Redgrave won een Emmy voor haar rol als Edith in deel 1, ‘1961’.

De oudere Edith en Abby (Seldes) hebben een lesbische relatie, maar die wordt niet geaccepteerd door de familie wanneer Abby op sterven ligt. Delen 2 en 3 spelen zich met andere acteurs af in 1972 en 2000, maar halen niet de diepgang. Zeker interessant om te vernemen hoezeer holebi’s vroeger gediscrimineerd werden en wat dat voor senioren betekende.

PRIDE: De film is gebaseerd op een ware gebeurtenis. Een groep holebi’s zamelde geld in voor de getroffen gezinnen tijdens de Britse mijnstaking in 1984, wat zou uitmonden in de Lesbians and Gays Support the Miners-campagne. De National Union of Mineworkers was niet geneigd om openlijk samen te werken met deze groep mensen wegens de publieke opinie ten opzichte van homo’s en lesbiennes in Groot-Brittannië in de jaren 1980. De activisten besloten hun donaties rechtstreeks te schenken aan een mijnwerkersdorp in Dulais Valley in Wales. Dit resulteerde in een unieke samenwerking tussen twee totaal verschillende gemeenschappen. En na afloop van de staking hebben honderden mijnwerkers meegelopen in de Gay Pride Parade van juni 1985 in Londen.

Les invisibles: gehele film of enkele fragmenten.

Meerdere LGBTQI+senioren spreken heel openlijk over hun pioniersleven in Frankrijk, over de moeilijke beslissing om openlijk voor hun geaardheid uit te komen in een periode dat de maatschappij hen verstootte.

altijd anders

Altijd al anders: Docu van cineast Jan-Dirk Bouw over het leven van Nanda die van vrouwen houdt.

Nanda is een oudere lesbische dame die in een serviceflat woont. De documentaire toont haar persoonlijk gevecht tegen discriminatie en vóór acceptatie.  Nanda vecht niet alleen voor haar eigen rechten, maar ze brengt een groep bijeen en gaat over tot actie. Heel mooi verfilmd.

Scroll naar boven