Roger Van Loon

Roger Van LoonOmdat ik uit een erg katholiek nest kom, is de zelfaanvaarding een moeilijk proces geweest. Homosekualiteit was in die tijd niet alleen een ziekte maar ook een zonde. In 1970 verhuisde ik van ‘boerenbuiten’ naar de stad.

 

In 1971 werd het GOC opgericht en daar heb ik mij van in het begin geëngageerd. Ik hoopte daardoor de problemen waarmee ik af te rekenen kreeg, voor anderen die in hetzelfde schuitje zaten, in de mate van het mogelijke te verlichten. 

 

Vanaf 1981 tot 2017 heb ik aan diverse (LGBTQ+) homoprogramma’s op Radio Centraal meegewerkt. Een ervan liep 18 jaar en 950 uitzendingen en leunde aan bij Het Roze Actiefrond, een linkse actiegroep.

 

In 2002 begon ik met De Roze Rimpel’, een gezelligheidsvereniging, maar met veel aandacht voor maatschappelijke problemen, voor oudere homoseksuele mannen. Samen met Marie-Jeanne Wesemael van Vieux Rose, een vereniging voor oudere lesbiennes, hebben we ook geregeld gelobbyd bij de overheid.

Verder was ik ook een van de geïnterviewden van de documentaire ‘Dus ik zweeg…’ van KliQ en recent zat ik ook in de VRT-reeks ‘Voor de Mannen’.

 

Bij de Werkgroep Janus – nu Regenboogambassadeurs – heb ik in de zowat 10 jaar dat de werkgroep onder die naam heeft bestaan, ook wel wat ervaring opgedaan.

 

En we zijn nu op een punt gekomen dat onze vereniging groeit, en dat het dus (gelukkig) niet allemaal meer vanuit Antwerpen moet gebeuren. En dat is geweldig, want overal is er nood aan bewustmaking van de problematiek van ouder wordende holebi’s (enz…). 

Aan de verdere uitbouw van onze vereniging(en) wil ik graag nog meewerken.

Scroll naar boven